20 Φεβ 2011

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ


Πέρασαν περίπου τρία χρόνια από τότε που η κοινωνία του Βελβεντού με τις αποφάσεις που πήρε μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, που άγγιζαν το 100%, βρίσκεται συνεχώς σε κινητοποιήσεις με μοναδικό στόχο να παραμείνει ο Δήμος μας ανεξάρτητος.
Αρχικά οι κινητοποιήσεις βρήκαν ανταπόκριση απ’ την Πολιτεία, αφού η πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου συμπεριλάμβανε και το Δήμο μας στον καινούργιο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Βέβαια, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν το έπραξε τυχαία, αλλά εκτίμησε κάποια δεδομένα. Ότι, δηλαδή, ο Δήμος μας είναι ένας Δήμος με άρτια συγκρότηση και οργάνωση, με συνεταιρισμούς που συγκαταλέγονται μέσα στους πρώτους σ’ όλη την Ελλάδα, με συλλόγους και ομάδες πολιτών που συνεργάζονται τέλεια με το Δήμο, με χρηστή οικονομική διαχείριση, γι’ αυτό και δεν υπάρχει χρέος στο Δήμο.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας ήρθε πριν από τρία και πλέον χρόνια στο Βελβεντό, ξεναγήθηκε στους συνεταιρισμούς και στους άλλους χώρους του Βελβεντού και εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση και την πρόοδο της κοινωνίας.
Δόθηκε απ’ το Υπουργείο η πρόταση στους αρμόδιους φορείς για διαβούλευση. Μόλις την πήραν στα χέρια τους οι παράγοντες της δημόσιας ζωής του νομού μας και είδαν ότι το Βελβεντό αποτελούσε ξεχωριστό Δήμο ξεσηκώθηκαν αμέσως. Τους ήθελαν «σώνει και καλά» τέσσερις κι όχι πέντε τους Δήμους. Οι παράγοντες της Νομαρχίας και τα περισσότερα μέλη της ΤΕΔΚ Κοζάνης γιατί αντέδρασαν έτσι; Μήπως δεν τους βγαίνανε τα σχέδιά τους;
Απαίτησαν, λοιπόν, να αποσυρθεί αυτή η πρόταση και να μην υπάρχει το Βελβεντό ως πέμπτος Δήμος. Φαίνεται ότι ξέχασαν το ρόλο τους που είναι να υπηρετούν με όλες τις δυνάμεις τις τοπικές κοινωνίες. Κινήθηκαν ως αφεντικά στο Βελβεντό, διότι αποφάσισαν για μας χωρίς καν να μας ρωτήσουν. Αρνητική ήταν και η στάση των βουλευτών του νομού μας. Αυτοί, λοιπόν, άναψαν το φυτίλι στο Βελβεντό και τώρα ας βρουν τρόπο να το σβήσουν.
Με τη διαγραφή του Δήμου μας απ’ τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας γιγαντώθηκε το κίνημα στο Βελβεντό με στόχο να τον ξανακερδίσουμε. Ένα κίνημα στο οποίο συμμετέχουν δημότες όλων των ηλικιών προερχόμενοι απ’ όλα τα κόμματα. Ουδέποτε ήμασταν τόσο ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο είμαστε σήμερα, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο. Έχει φανεί αυτό απ’ τη συμμετοχή μας στις λαϊκές συνελεύσεις, το δημοψήφισμα, τις κινητοποιήσεις, την αποχή μας απ’ τις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές που έφτασε το 97% και από πολλές άλλες δραστηριότητες της κοινωνίας του Βελβεντού.
Τα πολλά και πειστικά επιχειρήματά μας που κατά καιρούς έχουν σταλεί στους αρμόδιους παράγοντες της δημόσιας ζωής, προκειμένου να μείνει ο Δήμος ανεξάρτητος προς το παρόν δε βρήκαν πρόσφορο έδαφος.
Απ’ τη μεριά μου δε θα τα επαναλάβω, θα περιοριστώ να πω μόνο ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα συγκυρία το Μνημόνιο ισχύει και στους υπερχρεωμένους Δήμους. Υπερχρεωμένοι Δήμοι θεωρούνται εκείνοι που τα χρέη τους ξεπερνούν το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων.
Ο Δήμος Σερβίων, για παράδειγμα, είναι ένας υπερχρεωμένος Δήμος, αφού τα χρέη του ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Τα όποια δάνεια που θα δοθούν στο μέλλον για την αποπληρωμή αυτών των χρεών, θα δοθούν με αυστηρότατους όρους. Πώς θα γίνει η αποπληρωμή αυτών των δανείων; Μήπως υπάρχουν μαγικές λύσεις;
Εμείς, ως Δήμος που ήμασταν, δε χρωστούσαμε. Ενδεχομένως η καλή πορεία του να «ενοχλούσε» τους παράγοντες της δημόσιας ζωής του νομού μας. Γι’ αυτό επιχείρησαν να ανακόψουν αυτήν την πορεία με την κατάργησή του.
Οι ίδιοι κύκλοι και σήμερα που αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τη σωτηρία του Δήμου μας, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμαυρώσουν τον αγώνα μας. Αυτός είναι ο στόχος τους γιατί υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Γι’ αυτό στήνουν ανάλογο σκηνικό.
- Δεν είναι τυχαίο που «φούσκωσαν» για τα καλά ένα επεισόδιο που συνέβη σε νυχτερινό κέντρο του Βελβεντού, στις έξι το πρωί, μεταξύ Βελβεντινών και παρέας Δημοτικού συμβούλου απ’ τα Σέρβια. Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός το οποίο καταδικάζουμε. Δεν είναι όμως δυνατόν να παίρνει τόση μεγάλη έκταση με στόχο τη δυσφήμιση του αγώνα που κάνει η κοινωνία μας για την ανεξαρτησία του Δήμου.
- Το Βελβεντό προκρίθηκε σ’ έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τις «βιώσιμες πόλεις». Συμμετέχουν 60 πόλεις από 27 κράτη όπως το Μόναχο, το Μπορντώ, η Βιέννη, η Λειψία, η Γλασκώβη, η Κόρτοβα, η Βαρσοβία, η Ουτρέχτη και άλλες ονομαστές πόλεις.
Από ελληνικής πλευράς εκτός από το Βελβεντό συμμετέχουν το Ρέθυμνο και η Σαμοθράκη. Την επιλογή των πόλεων, που είχαν θέσει πάρα πολλές υποψηφιότητα, έκανε επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα στο 2011 θα ξεκινήσει μια συνεργασία μεταξύ των πόλεων, η οποία θα προωθήσει τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Αλήθεια, ένα τόσο σημαντικό γεγονός γιατί το αποσιώπησαν οι παράγοντες της δημόσιας ζωής του νομού μας; Γιατί τέτοια «σιγή ιχθύος» από την ΤΕΔΚ Κοζάνης; Μήπως αυτό η διάκριση δεν τιμά και την ίδια;
Αν αυτοί οι κύκλοι νοιάζονταν για το πρόβλημά μας έπρεπε να ’ρθουν εδώ και να γνωρίσουν το Βελβεντό των κοινωνικών αγώνων. Να δουν το όλο θέμα ως ένα κοινωνικό φαινόμενο, να το εξετάσουν και να το αναλύσουν απ’ όλες τις πλευρές καλοπροαίρετα. Γιατί φτάσαμε σ’ αυτήν την κατάσταση; Μήπως, ξαφνικά, ξυπνήσαμε μια ωραία πρωία και πήραμε μαζικά την απόφαση να γίνουμε τα «άτακτα παιδιά» του συστήματος;
Τα συκοφαντικά δημοσιεύματα που βλέπουμε κατά καιρούς στον τύπο της Κοζάνης αποτελούν μια μορφή επίθεσης στη συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας του Βελβεντού. Οι γνωστοί κύκλοι επιχειρούν μια απόπειρα απαξίωσης του αγώνα μας. Σκοπός τους είναι να μας οδηγήσουν στα όρια της απόγνωσης. Δεν πρόκειται όμως να το καταφέρουν. Απλά, ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Απ’ την άλλη μεριά πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουμε απ’ ανθρώπους που ζουν εκτός Βελβεντού. Είναι άτομα, κατά την εκτίμησή μου, που διαθέτουν ευρύτητα πνεύματος και έχουν πολλές ευαισθησίες στα κοινωνικά ζητήματα. Γι’ αυτό και θαυμάζουν το Βελβεντό των κοινωνικών αγώνων και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Μπράβο τους.
Όμως εδώ που φτάσαμε πρέπει να δοθεί μια λύση. Αυτή να είναι πολιτική. Ζούμε σε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών. Τι πιο καλό να βελτιωθεί και ο Νόμος; Οι Νόμοι πρέπει να βελτιώνονται για να υπηρετούν καλύτερα τις κοινωνίες. Αυτό ας το δουν με την πρέπουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα οι βουλευτές του νομού μας. Εξ άλλου η ζωή είναι κίνηση, ασταμάτητα ρέουσα κίνηση. Είναι δημιουργική κίνηση.
Εμείς, οι Βελβεντινοί, ενωμένοι, αδελφωμένοι και αποφασισμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την επίτευξη του ιερού σκοπού, που δεν είναι άλλος από την ανεξαρτησία του Δήμου μας.
Είμαι πεπεισμένος ότι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.




Μαρμάρης Ευθύμιος
Δημότης Βελβεντού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου