9 Φεβ 2011

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΩΝ


ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ


ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ



Αριθμ. Πρωτ. 12 Βελβεντό 7 -2-2011

Προς: Δασαρχείο Κοζάνης



Κύριε Δασάρχη.

Τα Πιέρια είναι ένα βουνό πυκνοδασωμένο με κωνοφόρα κυρίως είδη. Οι δυτικές πλαγιές του βουνού είναι κατάφυτες από μαύρη πεύκη, δασική πεύκη και ελάτη, κυρίαρχα δασικά είδη, που με την φυτοκοινωνική ένωση της δρυός, της οξιάς, της λεύκης, της ιτιάς, του γαύρου και της οστρυάς έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό οικοσύστημα με βιολογική ποικιλομορφία και εξαιρετικούς φυσικούς οικοτόπους.



Αποτέλεσμα της βιοποικιλότητας του βουνού και του δάσους των Μουσών ήταν να χαρακτηρισθούν τα Πιέρια περιοχή για ένταξη στο Δίκτυο Natura 2000 και “Τόπος Κοινοτικής Σημασίας” σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (κωδικός Πιερίων: GR 1250002).



Τον τελευταίο όμως χρόνο, για την ακρίβεια από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά, πεζοπορώντας στα Πιέρια παρακολουθούμε με απορία και ανησυχία ένα φαινόμενο που παίρνει καταστροφικές διαστάσεις. Χιλιάδες πεύκα – ηλικιωμένα και νεαρά – έχουν ξεραθεί μέσα σε λίγους μήνες στην δασική περιοχή πάνω απ’ το Παλαιογράτσιανο και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Βελβεντού και μέχρι τη βρύση των κυνηγών (διασταύρωση Κατερίνης). Ταυτόχρονα η παρουσία της κάμπιας (κουκούλια) στην κώμη των κωνοφόρων είναι εμφανής και κατατρώει ανελέητα τα φυλλώματα των πεύκων, καταστρέφοντάς τα. Η μαύρη πεύκη πήρε τη σκυτάλη απ’ την δασική και εμφανίζει έντονα τα σημάδια της ξήρανσης και – πιθανώς – της νέκρωσης. Τα απονεκρωμένα κορμιά των δέντρων αποτελούν πια επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη, που σε περιόδους ξηρασίας είναι πολύ εύκολο να πυροδοτήσουν πυρκαγιές μεγάλης έκτασης.



Εκφράζοντας και την οικολογική ευαισθησία όλων των βελβεντινών ζητάμε να ενημερώσετε τον κόσμο για τις αιτίες αυτού του θλιβερού φαινομένου και για τα μέτρα που προτίθεστε να πάρετε. Συγκεκριμένα ρωτάμε:



- Γιατί ξεραίνονται τα πεύκα στα Πιέρια;



- Το φαινόμενο της ξήρανσης οφείλεται σε μύκητα, σε έντομο, σε ασθένεια, στην όξινη βροχή, στην ατμοσφαιρική ρύπανση;



- Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αναστρέψιμη;



- Τι μέτρα πρόληψης έχουν παρθεί από τη Δασική Υπηρεσία;



- Θα εφαρμόσετε τα κατάλληλα μέτρα για περιοριστεί το φαινόμενο της ξήρανσης;



Ο κόσμος του Βελβεντού από τα παλιά χρόνια είχε στην ψυχοσύνθεση βαθειά ριζωμένη την αγάπη και την φροντίδα του δάσους των Πιερίων, συμμετέχοντας στις φιλοδασικές εργασίες και τις φιλοπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις. Την εκτίμηση της βιοποικιλότητας και ταυτόχρονα της ωφελιμότητας του δάσους, θέλουμε να πιστεύουμε ότι, την κρατάμε ζωντανή στην ψυχή μας, μόνο που αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.







Κοινοποίηση: Εταιρεία “Κοινωνία των Πολιτών Βελβεντού”

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Μ.Μ.Ε.



Για τον Ο.Σ. Βελβεντού

Η Πρόεδρος







Μαλιούση Ευανθία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου