14 Μαρ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ                                                     
      ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ                
Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
& Μη Κυβερνητική  Οργάνωση

Βελβεντό 14/3/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στις 15 και 16 Μαρτίου 2011 στις Βρυξέλλες ξεκινάει τη λειτουργία του το «Πλαίσιο Αναφοράς για τις Βιώσιμες Πόλεις της Ευρώπης», στο οποίο έχουν ενταχθεί συνολικά 60 ευρωπαϊκές πόλεις από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ αυτών οι τρεις ελληνικές πόλεις του Βελβεντού, της Σαμοθράκης και του Ρεθύμνου.
Την πρόταση του Βελβεντού είχε υποβάλλει στις 4 Οκτωβρίου 2010 στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ο Δήμος Βελβεντού σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία & Μη Κυβερνητική  Οργάνωση «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού». Η τελική επιλογή των 60 πόλεων της Ευρώπης και μεταξύ αυτών και του Βελβεντού στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2010.
Στη συνάντηση των Βρυξελλών στις 15 και 16 Μαρτίου θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες των 60 ευρωπαϊκών πόλεων και από την πλευρά του Βελβεντού θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού» Μανώλης Στεργίου με δεδομένο ότι η εταιρεία θα αποτελέσει βασικό  εθελοντή συντελεστή για την υλοποίηση του προγράμματος. Από την πλευρά του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού θα συμμετάσχει ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος. 
Το «Πλαίσιο Αναφοράς για τις Βιώσιμες Πόλεις», που εγκρίθηκε στο Τολέδο, στις 22 Ιουνίου 2010 από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στα πλαίσια της Ισπανικής Προεδρίας, δημιουργήθηκε από μία ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους πόλεων, δικτύων φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό να βοηθήσει μεγάλες και μικρές πόλεις της Ευρώπης, που έχουν βέβαια και τις προϋποθέσεις, να σχεδιάζουν, να παρακολουθούν και να αξιολογούν στρατηγικές και  έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Στο δίκτυο συμμετέχουν οι πόλεις  Μόναχο, Ντίσελντορφ, Βιέννη, Νανσί, Μπορντώ, Νιου Καστλ, Γλασκώβη, Μπέλφαστ, Βαρσοβία, Κραϊόβα, Μπρνό, Ουψάλα, Ελσίνκι, Λευκωσία, Λουξεμβούργο, Γκόρντοβα, Μάλαγα, Λα Κορούνια, Ρότερνταμ, Ουτρέχτη και οι τρεις ελληνικές του Βελβεντού, της Σαμοθράκης και του Ρεθύμνου.
Η συμμετοχή του Βελβεντού αποτελεί μια μεγάλη καταξίωση των πολύχρονων προσπαθειών που κατέβαλε αυτή η κοινωνία για να μπορεί να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά και τη βιωσιμότητά της στα χρόνια που διανύουμε. 
Στην πρώτη συνέλευση των 60 πόλεων στις 15 και 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες θα αναλυθούν τα δεδομένα λειτουργίας αυτού του πανευρωπαϊκού δικτύου και θα δοθούν οδηγίες για την ενεργό συμμετοχή των πόλεων που έχουν επιλεγεί με στόχο να μοιράζονται γνώσεις και πληροφορίες και να αξιοποιούν προγράμματα, μαθαίνοντας η μία από την άλλη, μέσα από ένα συγκεκριμένο και λειτουργικό εργαλείο, όπως είναι το Πλαίσιο Αναφοράς για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη, το οποίο αντλεί δυναμική από την εμπειρία εφαρμογής καλών πρακτικών στις συμμετέχουσες εξήντα (60) ευρωπαϊκές βιώσιμες πόλεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου