11 Νοε 2010

ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ













ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ,
ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.


ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ


Το «Πλαίσιο Αναφοράς για τις Βιώσιμες Πόλεις» δημιουργήθηκε από μία ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους πόλεων, δικτύων φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό να βοηθήσει μεγάλες και μικρές πόλεις της Ευρώπης, που έχουν βέβαια και τις προϋποθέσεις, να σχεδιάζουν, να παρακολουθούν και να αξιολογούν στρατηγικές και έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Εγκρίθηκε στο Τολέδο, στις 22 Ιουνίου 2010 από το Συμβούλιο Υπουργών στα πλαίσια της Ισπανικής Προεδρίας. Η ομάδα διαχείρισης του προγράμματος, της οποίας ηγούνται από κοινού η Γαλλία (Υπουργείο Οικολογίας, Ενέργειας, Αειφόρου Ανάπτυξης και Θαλάσσης) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής) προκήρυξε Πανευρωπαϊκή Διαγωνιστική Διαδικασία για να επιλέξει από 50 έως 70 Ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες, σε πρώτη φάση θα συμμετέχουν στο Δίκτυο για διάστημα έξι μηνών από τις αρχές του 2011.
Η προκήρυξη του Διαγωνισμού κοινοποιήθηκε σε όλους τους Δήμους της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας μέσω του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.) και της ΚΕΔΚΕ) στις αρχές Αυγούστου και οι Δήμοι που ήθελαν να συμμετάσχουν όφειλαν να καταθέσουν αιτήσεις στην Αγγλική Γλώσσα μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2010.
Το στοίχημα μιας τέτοιας διάκρισης και συμμετοχής ήταν μεγάλο και γι’ αυτό ο Δήμος Βελβεντού, κατέθεσε πρόταση στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. με όλα τα δεδομένα που είχε από τη διαχρονική αναπτυξιακή του πορεία και από τις μελέτες και το σχεδιασμό του μέλλοντος. Στον Διαγωνισμό κατέθεσαν επίσης προτάσεις και αρκετοί ακόμη Δήμοι της Ελλάδας.
Η διαγωνιστική διαδικασία προέβλεπε δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι ελληνικές αρχές θα επέλεγαν οκτώ (8) πόλεις και ακολούθως στη δεύτερη φάση το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο θα επέλεγε τρεις (3).
Στην πρώτη επιλογή επιλέχτηκαν από τη Ελλάδα οι πόλεις Αγία Βαρβάρα Αττικής, Αλεξανδρούπολη, Βελβεντό, Ιεράπετρα, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σαμοθράκη και Σέρρες.
Στη δεύτερη φάση η Ευρωπαϊκή Ομάδα Αστικής Ανάπτυξης, επέλεξε τις τρεις ελληνικές πόλεις που θα συμμετέχουν στο πανευρωπαϊκό Δίκτυο και είναι το Βελβεντό, το Ρέθυμνο και η Σαμοθράκη.
Στο Όργανο, που έκανε την επιλογή συμμετέχουν εθνικοί εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών της Ευρώπης, η Γενική Δ/νση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι θεσμοθετημένοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί στο πεδίο της αστικής ανάπτυξης, της πολεοδομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εθνική εκπρόσωπος στην Ομάδα Αστικής Ανάπτυξης είναι το στέλεχος του ΥΠΟΙΑΝ κ. Ρέα Όρφανου.


Με την επιλογή αυτή το Βελβεντό θα συμμετέχει σε ένα δίκτυο πενήντα ως εβδομήντα ευρωπαϊκών πόλεων. Το δίκτυο θα εργάζεται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, είναι προς όφελος των πόλεων να μοιράζονται γνώσεις και πληροφορίες και να αξιοποιούν προγράμματα, μαθαίνοντας η μία από την άλλη, μέσα από ένα συγκεκριμένο και λειτουργικό εργαλείο, όπως είναι το Πλαίσιο Αναφοράς.
Αποτελεί μεγάλη υπόθεση η επιλογή του Βελβεντού για τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις βιώσιμες πόλεις. Πρόκειται για έναν υποστηρικτικό μηχανισμό, ο οποίος δίνει κατευθύνσεις και τεχνογνωσία.
Αποτελεί παράλληλα και μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που δημιουργεί αυτή η συμμετοχή. Όμως είναι δεδομένο ότι το Βελβεντό για άλλη μια φορά θα τα καταφέρει.
Τέλος πέρα από όλα τα άλλα αποτελεί σημαντική ευρωπαϊκή αναγνώριση της διαχρονικής λειτουργίας μιας κοινωνίας που αποδεδειγμένα μπορεί να αντιμετωπίσει αισιόδοξα, πολύπλευρα και παραγωγικά το μέλλον και τις προκλήσεις μιας περιφερειακής ανάπτυξης και μιας αναγκαίας χωρικής συνοχής, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.


Βελβεντό 11 Νοεμβρίου 2010
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου