3 Νοε 2010

Ο Καλλικράτης μας οδηγεί στην ανάπτυξη (την κατάψυξη θα έλεγα εγώ...)



 Του Γιάννη Βλατή

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχουν δύο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη αφορά την εφαρμογή του Καλλικράτη.(εφαρμογή ενος τέτοιου εγχειρήματος χωρίς δοκιμή και υποδομές πρώτη φορά βλέπω στα χρονικά) Ο «Καλλικράτης» είναι μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα και τον εκσυγχρονισμό του κράτους αφού μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους στην περιφέρεια.(ποιους πόρους βλέπεις γιάννη όταν περικόπτετε το 30% των δαπανών για τους Δήμους?)
Οι πολίτες σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα επιλέξουν μόνο δήμαρχο αλλά και περιφερειάρχη(καλά αυτό είναι το μόνο σίγουρο). Η διεύρυνση των εξουσιών τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και -της μη διορισμένης πλέον- περιφέρειας σημαίνει περισσότερες πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά τους.(τι μας λές?ενδιαφέρον ακούγεται δεν μας το κάνεις λιανά δηλαδή?)
Ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων σημαίνει ανάληψη πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων, κοινή προσπάθεια και όραμα. Όλα αυτά μαζί οδηγούν στην ουσιαστική συμμετοχική δημοκρατία. (και γιατί δεν πήρες την πρωτοβουλία εσύ ο οραματιστής να υποστηρίξεις τον τόπο σου?)


Η δεύτερη ιδιαιτερότητα αυτών των εκλογών είναι ότι γίνονται υπό τη σκιά του Μνημονίου, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ταλανίζεται όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από την κρίση των θεσμών. (δεν σας επιλέξαμε για να μας βάλετε στο μνημόνιο)
Τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση αλλά και όλος(όλος, εκτός από εσάς τους πολιτικούς) ο ελληνικός λαός καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να συμβάλουν στην αλλαγή της χώρας. Έχουν παρθεί σκληρά μέτρα(και θα πάρετε και άλλα και ας μην το λέτε) για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα(φέρτε πίσω τα κλεμμένα). Λαμβάνεται όμως και σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να ξεπεραστεί το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας.(για ποια αξιοπιστία μιλάμε όταν από τη μία λέμε "λεφτά υπάρχουν" και από την άλλη "βουλιάζουμε")
Αδιαφάνεια, διαφθορά, αναξιοκρατία, πελατειακές σχέσεις, αναβλητικότητα και ανευθυνότητα ήταν τα χαρακτηριστικά της χώρας μας μέχρι χθες(ναι χθες ήμασταν στην παγκόσμια κατάταξη στην 71η θέση και σήμερα ένα χρόνο μετά στην 78η). Σήμερα εργαζόμαστε όλοι μαζί, συστηματικά και οργανωμένα, για να ανακτήσει η χώρα μας τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Επενδύουμε στα προτερήματα των Ελλήνων και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να προχωρήσουμε στο μέλλον πιο δυνατοί, πιο έτοιμοι.   (αφού εργαζόμαστε όλοι μαζί γιατί να τα χαίρονται μόνο οι λίγοι?γιατί? ) 
Υπό αυτές τις συνθήκες οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου αποκτούν άλλη διάσταση. Στις εκλογές αυτές οι Έλληνες επωμίζονται την ευθύνη της επιλογής τους όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προοπτική και πρόοδο του τόπου τους αλλά την προοπτική και την αναμόρφωση ολόκληρης της χώρας . Για να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, για να μπορέσει η Ελλάδα να αλλάξει θα πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας. .(επωμίζονται την ευθύνη με απειλές του τύπου ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε?)
Την 7η Νοέμβρη καλούμαστε όλοι να αποφασίσουμε όχι (Αποφασίσαμε εμείς ΟΧΙ) μόνο για την καθημερινότητά μας αλλά και για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Στην επανάσταση του αυτονόητου ενάντια στη διαφθορά και την αδιαφάνεια  έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε όλοι. Την ευημερία, την ασφάλεια και την προοπτική δεν μπορεί κανένας να μας την χαρίσει εάν δεν την διεκδικήσουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτά διεκδικούμε την Κυριακή και για αυτά θα αγωνιστούμε όλοι μαζί.

 (Ναι αυτά διεκδικούμε όλοι μαζί ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ)

Οι παρεμβάσεις με τα κόκκινα σχόλια είναι απορίες και σχόλια από τον Οβελίξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου