11 Δεκ 2010

Τα πέντε «αγκάθια» του Πάρι Κουκουλόπουλου (του Μιχάλη Αγραφιώτη)


Δυσκολεύουν οι συσχετισμοί για τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λόγω της δυσμενούς και αρνητικής συγκυρίας, η οποία όσο πάει και διογκώνεται. Από τη στιγμή που κανένας από τους τοπικούς Εθνοπατέρες δεν έχει αναλάβει κανένα κυβερνητικό αξίωμα –κάτι το οποίο τους καταστρέφει το προφίλ- τα «βάρη» πέφτουν κατά κύριο λόγω στον πρώτο σε ψήφους Βουλευτή.



Ο Πάρις Κουκουλόπουλος βρίσκεται, ίσως για πρώτη φορά, σε δυσμενή θέση διότι πρέπει να απολογηθεί για ενέργειες και πολιτικές για τις οποίες κατά βάθος πιθανώς να διαφωνεί αλλά δεν μπορεί και να αντιδράσει…


1. Η «ανεξαρτητοποίηση» του Βελβεντού
Είναι μία από τις περιπτώσεις που χρεώνονται όλοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά ο Πάρις Κουκουλόπουλος πολύ περισσότερο γιατί μίλησε από την αρχή για συνένωση και δημιουργία τεσσάρων Δήμων στο Νομό Κοζάνης. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τον ίδιο στο Βελβεντό. Είναι πολύ δύσκολο πλέον να αλλάξει κάτι, διότι η πραγματοποίηση του αρνητικού σεναρίου για τους Βελβεντινούς, μετά από την περιπέτεια της αλληλένδετης αλλαγής των σχεδίων του Υπουργείου σε συνδυασμό με την παραπάνω πρόταση του Βουλευτή, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο με πιο πιθανό το σενάριο να μην ξαναψηφίσουν οι Βελβεντινοί. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες οι Βελβεντινοί θα διεκδικήσουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του Δήμου τους, με επίσημη μορφή και με την συναίνεση και υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών με ειδική ρύθμιση που θα διαμορφώνει την «Μετακαλλικρατική» εποχή. Ποια θα είναι η θέση του Βουλευτή και πόσο μπορεί να πιέσει το Υπουργείο και τον πανίσχυρο Γιάννη Ραγκούση προς αυτή την κατεύθυνση; Είναι έτοιμος να συγκρουστεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Βελβεντού;
2.Χάος στο Βόιο

Εκεί το αδιέξοδο είναι το μόνο σίγουρο και όχι μόνο για τον Πάρι Κουκουλόπουλο αλλά για όλους τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, «θυμωμένοι» είναι όλοι οι Βοιάτες για το ζήτημα της έδρας και των αντιδράσεων που προέκυψαν την περασμένη Άνοιξη, όμως και το «μπάχαλο» με τις υποψηφιότητες στο Δήμο Βοίου που τελικά κατέληξαν σε ναυάγιο του ΠΑΣΟΚ με καμία υποψηφιότητα, έχουν εξοργίσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που είναι εξαγριωμένοι όχι μόνο με τους ίδιους τους Βουλευτές αλλά και με το κόμμα. Είναι βέβαιο το πολιτικό αδιέξοδο στην περιοχή και αν ο χρόνος – Γιατρός δεν επουλώσει τις πληγές, τότε το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πληρώνει λάθη του Υπουργείου, τα οποία όμως με κακές ενέργειες του έφτασε να τα χρεώνεται, έστω και έμμεσα ο ίδιος! Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα στην περιοχή; Ίσως, θα μπορούσε με την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης από την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όμως η Περιφέρεια και η Διαχεριστική αρχή θα υπάγεται στο Γιώργο Δακή.

3.Το αδιέξοδο της ΔΕΗ και των Νοσοκομείων

Για τη ΔΕΗ και τα Νοσοκομεία είναι το μόνο σίγουρό είναι ότι οι τοπικοί Βουλευτές πονοκεφαλιάζουν και τα «ακούνε» χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, ως το σημείο που δεν αντιδρούν αποφασιστικά κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Δυστυχώς, για τον ίδιο βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί από τη μία δέχεται τις έντονες πιέσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και την δυσαρέσκεια, αφού δεν αντιδρά πιο αποφασιστικά, από την άλλη βρίσκεται σε ισχυρό δίλημμα, εάν θα πρέπει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση που ο ίδιος υποστηρίζει, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο μια πιθανή μελλοντική υπουργοποίηση του. Η πολιτική των δηλώσεων φαίνεται ότι είναι αδιέξοδη για τον Πάρι Κουκουλόπουλο, όπως επίσης πρόβλημα για τον Πάρι Κουκουλόπουλο είναι και η αναντιστοιχία πολιτικής βούλησης, αφού αίσθηση προκάλεσε το θέμα για τον αξονικό τομογράφο που αποκάλυψε το kozan.gr στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

4.Μπέρδεμα με τους υποψηφίους της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι στο συνδυασμό του Λάζαρου Μαλούτα, που θεωρούν ότι τα πολιτικά γραφεία έδωσαν «γραμμή» για στήριξη σε συγκεκριμένους υποψηφίους, που εξελέγησαν. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί έντονο πρόβλημα γιατί σ΄ αυτούς που δεν εξελέγησαν υπήρχαν και υποψήφιοι οι οποίοι ήταν θερμοί υποστηρικτές του Πάρι Κουκουλόπουλου στις προηγούμενες εκλογές και πλέον είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τον ίδιο και το περιβάλλον του, και από εδώ και στο εξής δεν θα τον ξαναστηρίξουν στις εκλογές για τη Βουλή. Αν και οι απώλειες δεν μπορούν να είναι υπολογίσιμες, ακόμη και η απώλεια μίας ψήφου θεωρείται σημαντική απώλεια για έναν πολιτικό του εύρους του Πάρι Κουκουλόπουλου, και από τη στιγμή που οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από τους πιο συσπειρωμένους ψηφοφόρους…

5.Μπέρδεμα και με την Περιφέρεια…

Η παραφιλολογία που είχε δημιουργηθεί μέχρι και τα μέσα Ιουλίου αλλά και τον Σεπτέμβριο για την πιθανή υποψηφιότητα του Πάρι Κουκουλόπουλου «πήγε πίσω» τις εκλογές και το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια, θεωρούν πολλά από τα στελέχη του κινήματος. Επίσης, οι συνεχείς αρνήσεις του Πάρι Κουκουλόπουλου στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του Πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του συνεδρίου τις ημέρες της 3ης Σεπτεμβρίου, δημιούργησαν αρνητική εικόνα και δυναμίτισαν οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα πριν ακόμη ανακοινωθεί διότι θα θεωρούνταν a priori ως μια υποψηφιότητα «ανάγκης».

Τα πέντε παραπάνω στοιχεία για την πολιτική του Πάρι Κουκουλόπουλου αποτελούν ίσως τα πιο αδύναμα σημεία του στη μέχρι τώρα πολιτική του πορεία και οφείλει, όπως λένε στελέχη του κόμματος να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις και απαντήσεις. Οφείλει να διαφυλάξει την προσωπική του, αλλά και πολιτική του υστεροφημία για να μην μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που κυριάρχησε στην τοπική αυτοδιοίκηση και «βούλιαξε» στην κεντρική πολιτική σκηνή.



11/12/2010 www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου