12 Δεκ 2011

"Καλλικράτης και Ορεινές Περιοχές: Αναζητώντας νέους δρόμους ανάπτυξης"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011 στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βελβεντού εκδήλωση – ημερίδα με θέμα

"Καλλικράτης και Ορεινές Περιοχές: Αναζητώντας νέους δρόμους ανάπτυξης"

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία & Μ.Κ.Ο. «Κοινωνία Των Πολιτών Του Βελβεντού» με κύριο ομιλητή τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Καλιαμπάκο, συντονιστή του μεταπτυχιακού προγράμματος "Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών" και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του «Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών».
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της «Κοινωνίας Των Πολιτών Του Βελβεντού», Μανώλης Στεργίου, παρουσιάζοντας την ταυτότητα της περιοχής του Βελβεντού, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Καλιαμπάκος.
Η ομιλία του επικεντρώθηκε σε δύο θεματικές ενότητες: στις επιπτώσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» στις ορεινές περιοχές και στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού προγράμματος "Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών" του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που εδρεύει στο Μέτσοβο.
Στην πρώτη ενότητα έγινε εκτενής αναφορά στην ταυτότητα των ορεινών περιοχών, στη διαχρονική τους εξέλιξή και στο πως τα διάφορα ιστορικά γεγονότα συντέλεσαν στην ανάπτυξή αλλά και στην παρακμή τους. Αναλύθηκε πως ο πρόχειρος σχεδιασμός του «Καλλικράτη» μετέτρεψε την Ελλάδα (την τρίτη σε ορεινότητα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε πεδινή χώρα, εξαφανίζοντας τα ορεινά από το χάρτη αλλά και οδηγώντας σε μαρασμό και εντέλει σε αφανισμό την ελληνική ύπαιθρο, αφού δε λαμβάνει καμία μέριμνα για τις ειδικές συνθήκες των περιοχών αυτών. Αντίθετα επιδιώκει στοχευμένα την κατάργηση της ταυτότητας των παραπάνω περιοχών και των κατοίκων τους και την αφομοίωσή τους από τις αστικές περιοχές, τοποθετώντας στο χρονοντούλαπο ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας.
Στη δεύτερη ενότητα αναπτύχθηκε η προσπάθεια συμβολής του Ε.Μ.Π. στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και ιδιαίτερα μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του ειδικού μεταπτυχιακού του προγράμματος. Ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες που συμμετείχαν στην ημερίδα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αμοιβαία υπόσχεση μεταξύ της Επιστημονικής Ομάδας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού» ότι στο άμεσο μέλλον θα αναλυθεί το ζήτημα των προβλημάτων στο σχεδιασμό της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» και των επιδράσεων της στο Βελβεντό και θα παρουσιαστούν τρόποι και προτάσεις, με τις οποίες το ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μπορεί να συμβάλλει τόσο στην προσπάθεια επαναφοράς της διοικητικής αυτοτέλειας του Βελβεντού όσο και στην έρευνα σε σχέση με τις νέες αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου