29 Ιουν 2017

Η λειψυδρία του Βελβεντού και ο Καλλικρατικός Δήμος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Βελβεντό 29/6/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η λειψυδρία του Βελβεντού και ο Καλλικρατικός Δήμος
Στη συνάντηση της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στις 28/6/2017, μεταξύ των άλλων θεμάτων συζητήθηκε και το θέμα της έντονης λειψυδρίας που ταλαιπωρεί το Βελβεντό εδώ και πολλές μέρες, εν μέσω του θέρους.





Αποφασίστηκε ένα κλιμάκιο να επισκεφτεί τις πηγές, τα φρεάτια νερού και μέρος της ορεινής διαδρομής του δικτύου ώστε με την αυτοψία να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα στο βουνό ή αν η λειψυδρία οφείλεται σε υπερκατανάλωση εντός του οικισμού, όπως ανακοινώνει από τα μεγάφωνα ο Δήμος.
Έτσι σήμερα 29/6/2017 το πρωί, ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Κουρτέλης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιώργος Φραγκουλάκης και ο υπογράφων (Μανώλης Στεργίου) ανεβήκαμε στα Πιέρια.
Περνώντας την κατολίσθηση, ακριβώς μετά, στη στροφή του ρέματος του Μπιτζινίσιου είχαμε την πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει με το εξωτερικό ορεινό δίκτυο ύδρευσης. Μια μεγάλη ποσότητα νερού υπερχειλίζει από το μεγάλο φρεάτιο του Μπιτζινίσιου που σημαίνει ότι δεν παροχετεύεται στον αγωγό (φωτογρ).
Επίσης άλλη μια σημαντική ποσότητα νερού έρχεται ψηλότερα μέσα από το ρέμα. Ανεβήκαμε περίπου άλλα 100 μέτρα μέσα στο ρέμα για να διαπιστώσουμε ότι μια μεγάλη σωλήνα υδρομάστευσης είναι σπασμένη από βράχια και το πόσιμο νερό αντί να μπαίνει στο δίκτυο, χάνεται στο ρέμα (φωτογρ).
Από κει ανεβήκαμε μέχρι τις πηγές του Μπιτζινίσιου όπου διαπιστώσαμε ότι η ποσότητα νερού είναι σταθερή και επαρκής. Δεν έχει κάποια μείωση λόγω του καλοκαιριού.
Κατεβήκαμε μετά στο σημείο της κατολίσθησης και κάναμε μια τρίτη επίσκεψη στο ρέμα ακριβώς κάτω από το δρόμο. Εκεί διαπιστώσαμε ότι τα χώματα της κατολίσθησης κάλυψαν όλο το πρανές, κάλυψαν και το δρόμο που φιλοξενεί τους δύο κεντρικούς αγωγούς του εξωτερικού δικτύου, που όλα τα χρόνια κατέβαζαν το νερό στο Βελβεντό (φωτογρ).
Είναι προφανές ότι εκεί ψηλά είναι το πρόβλημα και ο Δήμος θα πρέπει άμεσα (έπρεπε ήδη πριν δεκαπέντε μέρες) να φροντίσει να επισκευάσει τον σπασμένο αγωγό ώστε να παροχετευθεί το υπόλοιπο νερό στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης. Η ποσότητα που χάνεται είναι υπεραρκετή για να έχει το Βελβεντό νερό όλο το 24ωρο.
Και δεύτερον, πιο άμεσο και σημαντικό, ο Δήμος να φροντίσει με κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο άμεσα να απομακρυνθούν τα μπάζα που έπεσαν στα κατάντη του δρόμου στο σημείο της κατολίσθησης και να ανοίξει και πάλι ο δρόμος που φιλοξενεί τους κεντρικούς αγωγούς ύδρευσης, ώστε να είναι επισκέψιμοι οι αγωγοί και να αντιμετωπίζεται κάθε πρόβλημα παντός καιρού.
Η λειψυδρία οφείλεται σε αυτά που αναφέραμε.
Προφανώς χρειάζονται και κάποιες επισκευές βλαβών στο δίκτυο εντός του Βελβεντού, όπως για παράδειγμα ο σπασμένος επί τέσσερα χρόνια αγωγός κοντά στο οινοποιείο Βογιατζή. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις που έκανε γείτονας-δημότης κανένας δεν συγκινήθηκε από το Δήμο να διορθώσει τον σπασμένο αγωγό για να μην χάνεται μια μεγάλη ποσότητα νερού που καταλήγει τελικά στη λίμνη.
Έτσι έχει όλο το θέμα με τη λειψυδρία των τελευταίων 15 ημερών. Ο οικισμός σε μεγάλα τμήματα δεν έχει νερό (ειδικά τώρα που οι άνθρωποι ασχολούνται με τη συγκομιδή των ροδάκινων και με χειρονακτικές εργασίες το νερό γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο).
Μια επίσκεψη του Δήμου στον Μπιτζινίσιο θα ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί το πρόβλημα. Ας ελπίσουμε να το πράξει τώρα.
Απλά είναι τα πράγματα. Η αδιαφορία του Δήμου και των εκλεγμένων επί τόσες μέρες είναι η πολύπλοκη…
ΤΟ ΔΣ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου