26 Ιουλ 2014

Αγία Παρασκευή εορτασμός στο Πολύφυτο
Όπως κάθε  χρόνο  έτσι και φέτος  γιορτάστηκε  η Αγία Παρασκευή  στο Χωριό Πολύφυτο  .
Οι ακούραστοι  εθελοντές  του πολιτιστικού συλλόγου  οργάνωσαν το πανηγύρι  και φέτος πολύ καλά .
Το πρωί  έγινε θεια λειτουργία  , έπειτα στην αυλή της εκκλησίας  τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στο τέλος  νέοι του χωρίου χόρεψαν με συνοδεία γκάιντας  παραδοσιακούς  χορούς .
Μοιράστηκε  σ όλους τους  παρευρισκόμενους το κουρμπάνι  , φαγητό  με πλιγούρι με κρέας μοσχαριού  παρασκευασμένο σε τεράστια καζάνια  το όποιο και φέτος  ήταν πολυ  νόστιμο
Ο Ιερός Ναός έπαθε σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1995. Ο Δήμος Βελβεντού το 2007 έκανε μελέτη και πήρε την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το 2009 ο Ναός ανακαινίστηκε και συντηρήθηκε εκ βάθρων από το Δήμο Βελβεντού με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρουκαι με το ποσό των 109.000 ευρώ..

Παραθετω  μερικα στοιχεια για τον ναο από μια αξιολογη  σελιδα  :

Ενοριακός ναός κτισμένος το 1916 πάνω σε παλιότερο, που χρονολογείται προ του 1750. Η παράδοση, μάλιστα, αναφέρει ότι οι πιστοί Πολυφυτιώτες λάτρευαν το Θεό σε υπόγειο ιερό, αφιερωμένο στη χάρη της Αγίας Παρασκευής και μόνο μετά την
απελευθέρωση του 1912 ύψωσαν υπέργεια εκκλησία πάνω ακριβώς από το υπόγειο ιερό.
Στον περίβολο της εκκλησίας βρεθηκε πλάκα που φέρει το επίγραμμα «1819 Μάρτιος», χρονιά κατά την οποία ίσως έγινε ανακαίνιση. Στο σκευοφυλάκιο φυλάγεται παλιό πετραχήλι, που, στο πίσω μέρος, αναφέρει: «Δοσιθέου ιερομονάχου Αγιοταφίτου 1815». Κατά την παράδοση, στην Αγία Παρασκευή κήρυξε ο Πατροκοσμάς.
Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, οπότε αναβιώνει το πατρογονικό έθιμο «Κουρμπάνι», αιματηρή θυσία που τελούν οι χριστιανοί για να ευχαριστήσουν το Θεό, που συνοδεύεται από τους παραδοσιακούς χορούς και τις τοπικές ενδυμασίες του χωριού.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου