6 Νοε 2012

Χαριστική Βολή!!!!

 Η βιομηχανική ανάπτυξη ξεκίνησε στην Δυτική Μακεδονία γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 60, και λόγω της δραστηριότητας της Δ.Ε.Η. δημιούργησε μια πόλη τεράστια σε έκταση και πληθυσμό για τα δεδομένα της περιοχής, την Κοζάνη. Το κακό οδικό δίκτυο του Νομού Κοζάνης και η ραγδαία αύξηση του όγκου των αυτοκινήτων που κινούνταν σε αυτό, ανάγκασε πολλούς συνανθρώπους μας που έγιναν βιομηχανικοί εργάτες να μετακομίσουν από τα χωριά στην Πόλη. Ένα οδικό δίκτυο που με εξαίρεση το κομμάτι της Εγνατίας Οδού και τον άξονα Κοζάνης Πτολεμαΐδας που δόθηκε στην κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια , το υπόλοιπο οδικό δίκτυο παραμένει σχεδόν ίδιο με αυτό που υπήρχε από την εποχή του ‘40.
 Η κακή οργάνωση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, όπως Κτηνοτροφία και Γεωργία, και η συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής οδήγησε πολλούς κατοίκους των χωριών και της περιφέρειας γενικότερα να μετακομίσουν στην Πόλη. Οι αιτίες γνωστές και κοινές για όλη την ελληνική περιφέρεια: ανεργία, έλλειψη υποδομών και ίσων ευκαιριών, οδήγησαν τα χωριά σε οικονομικό και πληθυσμιακό μαρασμό.
 To περίφημο σχέδιο Καλλικράτης συντέλεσε κι αυτό στην υποβάθμιση της διαβίωσης πολλών συνανθρώπων μας. Μία προσωπική εμπειρία σας παραθέτω που είχα καθώς επισκέφτηκα ένα Τοπικό Διαμέρισμα του Καποδιστριακού Δήμου Βελβεντού και μια κυρία μου είπε ότι δεν έχουμε δημοτικό φωτισμό στο μισό χωριό εδώ και πολλούς μήνες.
 Στις μέρες μας οι καταργήσεις σχολείων και υπηρεσιών όπως Ι.Κ.Α. , Δ.Ο.Υ. κ.α. συντέλεσαν έτσι , ώστε πολίτες από την περιφέρεια να μετακινηθούν προς το κέντρο προσθετικά στο όλο πρόβλημα. Επίσης βλέπω πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα οι νέοι που, διαθέτοντας πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, πετούν για… άλλες πολιτείες.
 Χαριστική βολή για τα χωριά μας έχει γίνει η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης . Οι εναπομείναντες πολίτες των χωριών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται έτσι ώστε πολλοί εξ αυτών να μετακομίζουν στις πόλεις που έχουν τηλεθέρμανση για να ελαχιστοποιήσουν την δυσβάσταχτη αυτή επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης.

 Και για να μην ξεχνάμε, στην ψηφοφορία για την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης η οποία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές της συγκυβέρνησης ψήφισαν ναι ………… Δείτε εδώ  

Βελβεντινή ματιά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου