Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία Βελβεντό προέρχεται από το λατινικό τοπωνύμιο Benevetum, που παράγεται από τη λατινική φράση Bonus Eventus και σημαίνει καλή τύχη. Ιστορικά στοιχεία για το Βελβεντό Κοζάνης, έναν τόπο «κατεξοχήν ορεινό, γόνιμο με πολλά νερά, ιδιαίτερη ενέργεια και πολύ καλό κλίμα», παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού «Ο Πιέρος».
Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου, Δημήτρης Βαρσαμόπουλος, η ύπαρξη ζωής στη γύρω περιοχή είναι βεβαιωμένη απ’ τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το εύφορο Βελβεντό δόθηκε ως «Μελιχανέ» δηλαδή δώρο στην εκάστοτε Βαλιντέ Χανούμ (τη μητέρα του Σουλτάνου), για να καρπούται τους φόρους. Η Βαλιντέ Χανούμ ανέλαβε το Βελβεντό υπό την προστασία της και έτσι κατά την τούρκικη κατοχή οι Κονιάροι και οι ισχυροί μπέηδες της περιοχής το άφησαν ανενόχλητο. Το 1773 ιδρύθηκε Ελληνική Σχολή στην οποία δίδαξαν άριστοι διδάσκαλοι, ενώ με τη βοήθεια των Βελβεντινών της Διασποράς αναγέρθηκαν διδακτήρια. Στις 11 Οκτωβρίου 1911 «επιστρατεύονται» όλοι οι κάτοικοι του Βελβεντού για να ετοιμάσουν ψωμί για τον πεινασμένο ελληνικό στρατό, που είχε περάσει νικηφόρα από το Σαραντάπορο.
Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο το 1940 εκατοντάδες Βελβεντινοί έδωσαν το παρόν. Οι δύο αγροτικοί συνεταιρισμοί ΑΣΕΠΟΠ και «Η Δήμητρα» που ιδρύθηκαν το 1958 και το 1987 αποτελούν τους κύριους μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Στην εκδήλωση στο Βαφοπούλειο, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, Ιωάννης Ζορμπάς, παρουσιάστηκαν και οι πολύπλευρες δράσεις του συλλόγου, που ξεκίνησε τη δράση του το 1933 Τα μουσικά και χορευτικά σχήματα του συλλόγου παρουσίασαν δρώμενο βασισμένο στα ήθη και στα έθιμα. Όπως είπε ο κ. Ζορμπάς, στον αρραβώνα, τον γάμο και τα γλέντια, τηρούνταν ένα συγκεκριμένο «πρωτόκολλο» που προέβλεπε την σειρά των τραγουδιών και τον ερμηνευτή (συμπέθερο, γαμπρό, κουμπάρο κλπ). Η θεατρική ομάδα νέων ανέβασε μονόπρακτο στην τοπική διάλεκτο, ενώ παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικής με θέμα ροδάκινο, που είναι το κατεξοχήν προϊόν του τόπου και οι εκδόσεις του Μορφωτικού Ομίλου. ΓΧ © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου